Ghepardul cel mai rapid animal terestru din lume atinge o viteza de 120km\\h

2015-10-30 | Vizualizări: 728 -->


Ghepardul este fără doar și poate cel mai rapid animal terestru din lume, acesta putând atinge o viteză record de 120 km/h. Acest prădător are capacitatea de a atinge 100 km/h în numai 3 secunde, ceea ce face să fie invidiat de către marii producători de autovehicule.

Ghepardul poate fi întâlnit în zona Africii în special prin sud-estul continentului negru. Ghepardul, ca orice felină, este un alergător înnăscut, însă se deosebește de celelalte specii din familia felinelor prin viteza pe care o înregistrează. Poate ajunge la asemenea viteză datorităghearelor semiretractibile și taliei înguste pe care le are acesta. La maturitate, acest sprinter al animalelor ajunge să cântărească între 40-70 kg, lungimea ajungând să fie cuprinsă între 1,50-1,70m.

Primii gheparzii au apărut pe Terra cu mai bine de 3 milioane de ani în urmă, fiind răspândiți din Asia până în Europa. Era glaciară a reprezentat un punct de cotitură pentru această specie, doar 25% reușind să îi supraviețuiască.

Gheparzii au devenit atrăgători oamenilor încă din secolul al V-lea, nobilii italienii folosindu-i pentru vânătoare. În secolul al XIX-lea existau aproximativ 100.000 de exemplare, insă din păcate, numărul acestora a scăzut vertiginos, astăzi existând doar 12.000, iar alte date sugerează că mai există doar 10.000 de gheparzi.

Următoarele decenii sunt vitale pentru supraviețuirea gheparzilor din întreaga lume afirmă mai multe ONG-uri printre care și cei de la Pathera, care au afirmat că în anul 2030 ar putea dispărea de tot această specie de feline. Datele oferite au fost elaborate pe baza mai multor statistici care au arătat că din păcate, în ultimul secol au dispărut aproximativ 77% din numărul total al gheparzilor din întreaga lume. Ca urmare a acestei posibile realități, IUCN(Uniunea Înternațională pentru Conservarea Naturii) a acordat calificativul „VU”(vulnerabil), cauzele fiind următoarele:

Dificultăți în procurarea hranei

ghepard vs gazela

Chiar dacă este cel mai rapid animal terestru, ghepardul nu excelează la capitolul vânat, lui fiindu-i destul de greu să vâneze din cauza rezistenței sale scăzute și a concurenței ridicate (trăind într-un mediu alături de lei și hiene, care sunt cu mult mai experimentate în a-și procura hrana decât ghepardul).

Acesta trebuie să se apropie foarte mult de pradă și să o studieze pentru a putea avea șanse reale în a o prinde. Din cauză blănii, ghepardul trebuie să fie bine camuflat înainte de a da atacul final asupra pradei dorite. O altă problemă o reprezintă faptul că acesta trebuie să vâneze în special dimineața și după-amiaza pentru a se feri de alți prădători precum leii și hienele, ce sunt mult mai puternici decât el, fiind-i greu să-și apere prada împotriva acestora.

Gazelele Thomson constituie hrana lui preferată.

O altă cauză care a dus la diminuarea acestei specii o reprezintă reproducerea deficitară

ghepard vs gazela

Știați că femele ghepard sunt considerate a fi cele mai atente feline cu puii lor? Ei bine, o femelă poate naște pentru prima oară după ce a împlinit vârsta de minimum 2 ani de zile.

În medie, aceasta naște 4 pui și este nevoită să-și schimbe adăpostul din 2 în 2 zile, pentru ca micuții gheparzi să nu devină ținta prădătorilor (lucrul care le atrage atenția mai marilor prădători despre pui îl reprezintă mirosul micuților gheparzi).

gheparz pui

Un pui, pentru a ajunge la maturitate, trebuie să stea cu mama lui între 15 și 18 luni, lucru ce îi face destul de vulnerabili în fața prădătorilor. Femela ghepard nu poate să-și apere puii, singurul atu pe care îl foloșește pentru a scăpa cu viață în fața acestora reprezentându-l viteza ei. Însă, pentru a-și salva puii, ea nu poate face mare lucru. Aceasta este una din cauzele care au dus la diminuarea veriginoasă a acestei specii de felină, doar un pui din 20 ajungând la maturitate.

Leii reprezintă cel mai mare pericol pentru puii de gheparzii, peste 50% dintre micuți fiind uciși în primele luni din viață de către aceștia. Un alt pericol pentru puii de gheparzi îl constituie vulturii, care deși nu îi omoară, prin prezența lor alarmează prădatorii mai mari din acel teritoriul asupra unei posibile gustări.

Când ajung la maturitate, gheparzii masculi se despart de mamelor lor, fiind apți să supraviețuiască singuri, procurându-și hrana și protejându-se de ceilalți rivali.

hashtag: #ghepard, #rapid, #animal,

Mai multe articole:

-

Citarea se poate face în limita a 350 de caractere prin precizarea site-ului estiCurios.ro ca sursă. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul estiCurios.ro

Urmărește-ne și pe FACEBOOK, pentru a afla lucruri interesante în fiecare zi

emag anvelope iarna
Dăcă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l mai departe.


Ne rezervăm dreptul de șterge/modera comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire.